Specialisaties

Havermans Paramedisch Centrum weet dat ieder probleem zijn eigen specifieke aandacht behoeft. Daarom investeren wij veel in de ontwikkeling van onze diensten. Onze therapeuten hebben naast hun opleiding tot fysiotherapeut bijna altijd een of meerdere specialisaties in huis, of zijn daarvoor aan het doorleren.

Beweegprogramma’s

Het beweegprogramma is aangepast aan uw persoonlijke situatie. Tijdens het programma heeft u regelmatig individuele gesprekken met uw fysiotherapeut.

Bekijk programma’s »

Wat bieden wij?

Dry Needling

Dit is een behandelmethode die sinds 2005 wordt toegepast door de Nederlandse fysiotherapeut. De methode is overgekomen uit Canada en wordt daar al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuur naald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Onze specialist is in het bezit van het Dry Needling Certificaat. http://www.dryneedling.nl/pages/fysiotherapeuten.php?pid=1490&filter=jack

Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de ’energie’ in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: zgn.  ‘triggerpoints’. 

Wat is een triggerpoint? Een triggerpoint is een 'knoop' in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten. 

  Triggerpoints kunnen zich uiten in:
 • pijn / stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’
 • bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
 • verminderde kracht in de betrokken spier(en)
 • pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen
 • tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid 
  Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?
 • Acuut moment - bijv. door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel
 • Chronisch - bijv. door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/CANS
 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. bij gips, brace of een sling
 • 'Slappe' ligamenten in bijv enkels en/of knieën
 • Psychologische factoren, zoals stress en depressie
 • Voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte bijv. na een botbreuk of operatie
 • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak 
Behandelplan De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen. De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom. Hoe voelt dry needling aan? Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ / 'schokje' gevoelt. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur. Wat gebeurt er daarna? U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden. Wat kost dry needling? Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.

Echografie

Musculo Skeletal Ultrasound (MSU) is de vorm van echografie. Met echografie kunnen opnames worden gemaakt van het houdings- en bewegingsapparaat, dus ook van afwijkingen hiervan. Aanwijzingen voor bijvoorbeeld een peesverkalking of een slijmbeursontsteking zijn op een echo goed zichtbaar.

Voordelen echografie  
 • Betere beoordeling door objectieve beeldvorming in combinatie met fysiotherapeutisch onderzoek. De behandeling kan dus gerichter plaatsvinden.
 • Röntgenfoto's en scanners laten stilstaande beelden zien, met echografie kunnen bewegende beelden live bekeken worden. De pijnlijke beweging kan dus direct worden geanalyseerd.
 • Uw herstel kan prima in de gaten worden gehouden, doordat het het ongevaarlijke toepassing is.
 

EPTE

EPTE staat voor Percutane Electrolyse Therapie. De nieuwste en meest innovatieve behandelmethode voor spier en pees klachten op dit moment!

Wat is Epte

EPTE is een nieuwe behandelmethode voor pijnklachten aan pezen en spieren. Onder geleide van echografie (waarop u live mee kunt kijken!) wordt op de plaats van de ontsteking of overbelasting een dunne naald ingebracht. De naald is vergelijkbaar met de naald die gebruikt wordt bij acupunctuur. Deze naald zal stroom geleiden precies in het ontsteking of overbelasting gebied. Door de nauwkeurige lokalisatie middels echografie en het rechtstreeks behandelen op de plek zijn de resultaten zeer goed. In zuid Europa is de behandeling met EPTE al zeer populair. Vanwege de successen in de praktijk en bewezen goede resultaten kan EPTE nu ook in Nederland.

  Hoe EPTE werkt

  Bij EPTE wordt onder echogeleide een dunne naald ingebracht rechtstreeks in de pijnlocatie. Dit gaat zeer nauwkeurig en u kunt live meekijken hoe dit gebeurd. Wanneer de naald op zijn plek in het aangedane en pijnlijke gebied wordt er stroom doorheen geleid. De hoeveelheid stroom en de intensiteit worden tijdens de behandeling constant aangepast voor het beste behandelresultaat.

Een behandeling middels EPTE is niet pijnlijk. De naald is zeer dun (vergelijkbaar met de naald die gebruikt wordt bij acupunctuur) en gaat rechtstreeks in het probleemgebied. Alleen het te behandelen weefsel wordt hierdoor “geraakt”. U ervaart enkel lokaal een licht onaangenaam gevoel.

De effecten van EPTE hangen samen met een chemisch en fysiologisch proces dat in het specifiek te behandelen gebied tot stand komt. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat in het weefsel zeer lokaal een verhoogde PH waarde ontstaat, bloed circulatie verbeterd en cellen worden aangezet tot de aanmaak van het groeihormoon. Percutane Electrolyse Therapie is bewezen effectief bij het bevorderen de lokale celstofwisseling. EPTE bevorderd het lichaamseigen herstelvermogen direct op de plek waar dat nodig is!

Bij welke indicaties is EPTE effectief?

  Percutane Electrolyse Therapie is zeer effectief bij ontstoken of chronisch ontstoken pezen. Chronisch ontstoken pezen veroorzaken vaak langdurige pijn en beperkingen in sport en dagelijks leven. Wanneer een ontsteking chronisch wordt nemen de mogelijkheden tot herstel af. De lichaamseigen cellen worden “moe”  en fysiologische herstelprocessen komen stil te liggen. Percutane Electrolyse Therapie tracht dit proces om te keren door het lichaamseigen herstelvermogen direct op de pijnlocatie te herstellen.

Behandel indicaties zijn o.a.:   Wilt u snel van uw pijnklachten af? Wacht dan niet te lang en bespaar u lange fysiotherapie trajecten door een afspraak te maken voor een EPTE behandeltraject. Afspraak maken voor een EPTE behandeling?   De voordelen van EPTE nog even onder elkaar;
 • Nauwkeurige behandeling direct in de locatie
 • Gezond weefsel wordt ontzien
 • Geringe foutmarge door begeleiding van echografie
 • Snel effectief, al 3-5 behandelingen minder pijn
 • De behandeling is niet pijnlijk
 • Voorkomt onnodig veel fysiotherapie behandelingen

Fysiotherapie

Fysiotherapie is een behandelmethode die zich richt op het functioneren van het menselijk lichaam. Een fysiotherapeut heeft uitgebreide kennis van het menselijk bewegingsapparaat, daardoor is uw fysio een ‘specialist in bewegen’. Naast het doel om klachtenvrij te worden, is het preventieve aspect minstens zo belangrijk om kans op herhaling van uw klacht te minimaliseren. U hebt daarom als patiënt een actieve rol in het herstelproces met een ondersteunende rol van uw fysio.

Indicaties fysiotherapie Klachten aan gewrichten en spieren kunnen worden behandeld. Daarnaast kunnen ook bepaalde vaat- zenuw- en longproblemen behandeld worden

Geriatrie Fysiotherapie

Het dagelijks leven thuis wordt lastig wanneer een ziekte of aandoening u beperkt in uw bewegingen. U bent bijvoorbeeld slecht ter been en kunt niet meer zonder hulpmiddel lopen. U durft niet meer goed te fietsen. U kunt moeilijk uit uw stoel of bed komen. Of u durft de trap niet meer op. De verzorging van uzelf en het doen van uw huishouden worden een probleem. Misschien komt u uit het ziekenhuis, verpleeghuis of revalidatiecentrum en heeft u nog therapie thuis nodig..

De geriatrie fysiotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van ouderen en van patiënten met complexe gezondheidsproblematiek.

De geriatrie fysiotherapeut richt zich op het dagelijks bewegen van de cliënt in zijn leefomgeving en streeft naar het behouden of vergroten van de zelfredzaamheid als belangrijke voorwaarde voor de kwaliteit van leven en voor participatie in de samenleving.

Waarvoor kunt u terecht bij de geriatrie fysiotherapeut:

 • Ziektebeelden: longaandoeningen, hart en vaatlijden,etalagebenen, operaties, neurologische aandoeningen (zoals een beroerte, de ziekte van Parkinson, multiple sclerose) en orthopedische aandoeningen (reuma, uitgebreide artrose, botontkalking, amputaties).
 • Advies uitbrengen ten aanzien van loophulpmiddelen
 • Preventief (re)activeren: Fysio Actief Plus:fitness voor mensen met afnemendezelfstandigheid.
 • Valpreventie en valtrainingen

Kinderfysiotherapie

De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd op het gebied van de motoriek van kinderen van nul tot achttien jaar en is in staat om een deskundig oordeel te geven over de problematiek van het bewegend functioneren van het kind.

De meeste kinderen ontwikkelen hun zintuigen en motoriek “vanzelf”. Bij sommige kinderen is ondersteuning gewenst, hetzij omdat ze gewoon meer oefening nodig hebben, hetzij omdat ze met een beperking zo goed mogelijk uit de voeten moeten kunnen. Kinderfysiotherapie kan deze kinderen helpen zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen.

Behandeling De behandeling is erop gericht de motorische ontwikkelingsmogelijkheden van een kind te vergroten zodat het kind beter functioneert in zijn omgeving. Het oefenmateriaal is erop gericht plezier te hebben in bewegen en bepaalde motorische functies te “oefenen”.

Wanneer kinderfysiotherapie? Meestal is het de ouder/verzorger die zich ongerust maakt over de zintuiglijke en motorische ontwikkeling van zijn/haar kind. Ook de arts / verpleegkundige van het consultatiebureau of de schoolarts kunnen aangeven dat de ontwikkeling anders verloopt. Leerkrachten hebben evenals ouders/verzorgers een belangrijke, signalerende taak. Problemen in het bewegend functioneren kunnen een negatieve invloed hebben op het zelfbeeld van het kind. Daarom is het van belang dat nauwkeurig wordt vastgesteld of de ontwikkeling wellicht vertraagd of afwijkend verloopt, zodat er een adequaat advies gegeven kan worden.

Manuele therapie

Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast om de gewrichten beter te laten functioneren en houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

 • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
 • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
 • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
 • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
 • duizeligheid bij het bewegen van de nek;
 • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
 • heupklachten.

McKenzie Therapie

McKenzietherapie is een wereldwijd gebruikte onderzoeks- en behandelmethode voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat, maar met name de wervelkolom. Het doel van de methode is niet alleen de klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen, maar ook eventueel terugkerende klachten te voorkomen. De McKenzie methode is een duidelijk afgebakend behandelsysteem dat gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek.

Indicaties McKenzie therapie  
 • Lage rugpijn met/zonder uitstraling naar de benen
 • Nekpijn met/zonder uitstraling naar de armen
 • Hoofdpijn
Voordelen McKenzietherapie  
 • Snelle pijnvermindering
 • Zelfbehandeling
 • Diagnose volgens wetenschappelijk onderbouwd classificatiesysteem
 • Behandeling volgens wetenschappelijk onderbouwde methode
 

Medical taping

Het idee achter het Medical Taping Concept is dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Vanuit deze gedachte zijn diverse elastische tapesoorten ontwikkeld die de spieren in hun functie kunnen ondersteunen zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstel proces geactiveerd. Bij sportfysiotherapie en oedeemfysiotherapie wordt veel gebruik gemaakt van Medical Taping. Kinesio Taping en Lymfe Taping zijn onderdelen van het Medical Taping Concept.

Voordelen Medical Taping Concept
 • Spierfunctie verbeteren
 • Belemmeringen in bloedcirculatie en lymfe afvoer opheffen
 • Pijndemping
 • Ondersteunen gewrichtsfunctie
 • Neuro-reflectoire beïnvloeding

Oedeemtherapie

Oedeemfysiotherapie is gericht op het verbeteren van de afvoer van lichaamsvocht. Een zwelling ontstaat bij een gestoord evenwicht in de aan- en afvoer van lymfevocht. Dat kan een aangeboren afwijking zijn of door een trauma ontstaan. Veelal komt het door een operatie waarbij lymfeknopen zijn weggenomen. De behandeling is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Indicaties oedeemfysiotherapie  
 • lymfoedeem, nadat lymfeklieren verwijderd zijn door een operatie of als complicatie van bestraling
 • traumatisch oedeem (na een ongeval)
 • primair lymfoedeem (een aangeboren aandoening)
 • lipoedeem
 • secundair oedeem na andere operaties
  Voordelen van oedeemfysiotherapie  
 • Complete behandeling door een combinatie van therapiemogelijkheden
 • Behandeling door erkend en gespecialiseerd oedeemfysiotherapeut
 

Oedeem bij zwangerschap

Bij een zwangerschap wordt de bloedtoevoer van het gehele lichaam verdubbeld. De lymfevaten moeten dan ook meer lymfevocht terug voeren. Niet ieder vrouwelijk lichaam is in staat om meer lymfevocht terug te voeren, door een verschil in het aantal lymfevaten. Dit merkt men vooral in de eerste 3 maanden van de zwangerschap, omdat dan de bloedtoevoer en de hormoon huishouding het meest veranderen.

Naar mate de zwangerschap vordert, drukt het gewicht van de buik op de lymfeklieren in het bekken. Dit kan ook zorgen dat de lymfe niet goed terug gevoerd wordt en dat daardoor een ophoping van vocht ontstaat in de benen. Dit is lymfoedeem. Vaak wordt dit gekenmerkt door dikke voeten en onderbenen, die weer verdwenen zijn na een nacht slapen.

Dit oedeem lijkt vaak onschuldig en is vaak na de zwangerschap snel verdwenen. Het lymfestelsel is zeer kwetsbaar en bij herhaaldelijke vorming van oedeem kunnen er al kleine beschadigingen ontstaan in het lymfestelsel. Deze beschadigingen kunnen bij een volgende zwangerschap of op latere leeftijd problemen geven.

Om tijdens de zwangerschap het lymfestelsel te ondersteunen kunt u therapeutische elastische kousen dragen en zo voorkomen dat er kleine schade ontstaan aan de lymfevaten en aderen. Ook bestrijd het spataderen.

Oncologie Fysiotherapie

Oncologie fysiotherapie richt zich specifiek op het behandelen van bewegingsproblemen ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van kanker. Voorbeelden van problemen zijn: pijn, spanningsgerelateerde klachten, stug littekenweefsel, huidveranderingen, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem (vochtophoping), spierzwakte, conditieverlies en vermoeidheid.

Behandeling oncologie fysiotherapie Oncologie fysiotherapie kan in alle fasen van de behandeling worden ingezet.
 • Curatieve fase (genezende fase)
 • Herstelfase
 • Palliatieve fase (wanneer genezen niet meer mogelijk is
 • Terminale fase (laatste levensfase).

Revalidatie na operatie

Nadat u een operatie heeft ondergaan aan het bewegingsapparaat is de spierkracht en mobiliteit verslechterd. De revalidatie is erop gericht om het functioneren van uw lichaam weer zo goed mogelijk op peil te krijgen, zodat u de dagelijkse bezigheden kunt hervatten.

Dit wordt gedaan door het gericht trainen van de betrokken spieren en gewrichten. Het is daarbij van groot belang dat de belasting precies is aangepast aan de soort operatie. De ervaren fysiotherapeuten van Havermans Paramedisch Centrum dragen zorg voor een uitstekende begeleiding en opbouw van het persoonlijke revalidatieprogramma.

Voorbeelden van revalidatie na een operatie:

 • Meniscusoperatie
 • Voorste kruisband reconstructie
 • Herniaoperatie
 • Schouderoperatie
 • Operatie na botbreuken

Rugmeting

Ongrijpbare lage rugklachten
In Nederland hebben miljoenen mensen last van de rug. Tot voor kort was het begrip ‘rugpijn’ meestal ongrijpbaar, oftewel aspecifiek. Heeft u ook last van uw rug zonder aanwijsbare reden? Dan staat u niet alleen: maar liefst 85 tot 90% van de rugklachten is aspecifiek.

Medi Mouse Scan De eerste stap van Havermans Paramedisch Centrum is het scannen van uw rug. Zo brengen we het probleemgebied in beeld. We werken met een zogenaamde Medi Mouse, een flexibel apparaat dat uw ruggenwervels analyseert. We leiden de Medi Mouse langs uw ruggenwervel, waarbij het apparaat de contouren van uw rug volgt.

De Medi Mouse stuurt de beelden naar een computer, die er een animatie van maakt.

Het resultaat lijkt op een röntgenfoto of MRI scan, maar er is een aantal grote verschillen:
 • De Medi Mouse laat geen spieren (weke delen) zien, maar alleen uw wervels
 • Specifieke problemen zoals weefselschade, hernia of artrose zijn niet zichtbaar
 • De Medi Mouse brengt de stand van uw wervels in beeld
 • We kunnen zien of er voldoende ruimte is tussen uw wervels en of de wervels goed op elkaar staan
 • Het unieke van de Medi Mouse is dat we de beweeglijkheid van uw wervelkolom in beeld brengen en deze informatie voor uw behandelplan gebruiken
Kortom, de Medi Mouse vertelt ons waar eventueel wervels vast zitten en waar uw wervelkolom juist te soepel is.

Behandelplan
Het gebruik van de Medi Mouse dient als basis voor diagnose, behandeling en stabilisatie van uw klachten. Met deze methode hebben we al veel patiënten succesvol van hun pijn en (lage) rugklachten verlost.

Shockwave

Behoort u tot de talloze patiënten die aan chronische pijn lijden en die al het mogelijke hebben geprobeerd om ervan verlost te raken? Heeft u al injecties, medicatie, fysiotherapie, relaxatiemethodes enz. geprobeerd? Keerde uw pijn altijd na korte tijd weer terug, vaak erger dan voorheen?

Diverse wetenschappelijke studies tonen aan dat shockwave therapie bij diverse aandoeningen vaak erg goede resultaten geeft. Chronische pijn wordt vaak veroorzaakt door ontstekingen of verkalkingen van pezen of van de slijmbeurs. Extracorporale shockwave therapie (ESWT) wordt beschouwd als een van de meest innoverende ontwikkelingen in de recente pijnbehandeling. In tegenstelling tot conventionele behandelmethodes kan bij ESWT de oorzaak van de pijn worden bestreden, zonder medicatie of chirurgie. Succesvolle resultaten worden reeds bereikt na enkele behandelsessies.

De indicaties voor Shockwave therapie:  
 • Chronische schouderklachten door kalkafzetting op de pezen
 • Chronische elleboogpijn (tennis- of golferselleboog)
 • Pijn net onder de knieschijf (Infrapatellaire tendinopathie)
 • Chronische pijn aan de achillespees (Tendinopathie van de pees en/of verkalking)
 • Hielpijn (hielspoor)
 • Bindweefsel en/of botvorming in de spier (myositis ossificans)
Hoe ziet een shockwave behandeling eruit? Allereerst wordt op basis van een gesprek en een lichamelijk onderzoek het pijngebied door de fysiotherapeut gelokaliseerd. In een groot aantal gevallen wordt aanvullend onderzoek gedaan door middel van echografie. Nadat de diagnose gesteld is en gebleken is dat shockwave therapie geïndiceerd is, wordt het pijngebied blootgesteld aan korte shockwave impulsen. Dit gebeurt met behulp van een ' behandelpistool' of 'behandelkop'. De behandeling duurt kort, zo'n 5-10 minuten per sessie. De zittingen hebben meestal een behandelinterval van zo'n 7-10 dagen, afhankelijk van het probleem.

De voordelen van shockwave therapie:  
 • Behandeling zonder geneesmiddelen of chirurgie
 • Kortdurende behandeling (5 tot 10 minuten per sessie)
 • Uitstekend therapiesucces na gemiddeld 4 tot 5 behandelingen
 • Behandeling van de oorzaken in plaats van de symptomen
 • Pijnverzachting en herstel van de volledige mobiliteit na enkele dagen
 • Dankzij shockwave therapie kan een injectie of zelfs een operatie overbodig blijken
Ons centrum beschikt over een Shockmaster 500 apparaat. Jack Havermans is verantwoordelijk voor de shockwave behandelingen.

Sportfysiotherapie

Een Sportfysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd en toegelegd op sport en sporters. Hierdoor begrijpt een sportfysiotherapeut wat er tijdens sporten gebeurt en snapt daarom hoe u geblesseerd bent geraakt.

Indicaties sportfysiotherapie
 • Sportgerelateerde blessures
 • Blessure-advies
 • Verantwoord beginnen met sporten
 • Sportadvies voor sporters
Voordelen sportfysiotherapie
 • Laatste stand van zaken vanuit de medische en fysiotherapiewetenschap.
 • Nieuwste behandelingen sportfysiotherapie en revalidatie.
 • Toonaangevende inzichten in fysieke trainingen en begeleiding.
 • Recente ontwikkelingen in onderzoekstechnieken

Therapeutische elastische kousen (TEK)

Wat doet een therapeutische elastische kous? Therapeutisch elastische kousen zorgen voor steun en druk op het been of de arm. De druk van de kous is het hoogste bij de enkel of pols en neemt naar boven toe geleidelijk af. Door de druk van de kous wordt de bloedsomloop en lymfestroom gestimuleerd.

Hoe vaker je de TEK’s draagt, hoe beter de TEK’s hun werk kunnen doen. Een kous zorgt dat de lymfproductie wordt verminderd. Het doet niets blijvends met de lymfevloed. Als een kous wordt uitgedaan, zal de oude situatie weer terugkomen, dus vocht. Bij trombose benen is het anders: daar kan door het dragen van kousen de bloeddoorstroming worden verbeterd waardoor de stolsels in de benen door de medebehandeling met bloedverdunners oplossen. Bij geringe lymfoedemen kan het mogelijk zijn dat een patiënt opgeleide van de klachten en zwelling af en toe "smokkelt" met een kous. Goed luisteren naar het lichaam blijft dan belangrijk.

Het onderhoud van de kousen:
Om kousen mooi en heel te houden staan hieronder een aantal praktische tips:
 • Was uw kousen minimaal 3 per week met de hand met een fijn wasmiddel. Rol ze dan droog in een handdoek.
 • Droog de kousen niet in de zon of bij een kachel, want daardoor verliezen de kousen snel hun elasticiteit.
 • Het uittrekken gaat een stuk gemakkelijker wanneer u eerst een paar minuten met de benen omhoog gaat zitten.
 • Trek de kous altijd dubbel omhoog, zodat je minder snel een ladder trekt.
De vergoeding:
Zorgverzekeraars vergoeden therapeutische elastische kousen alleen bij medische indicatie ( op voorschrift van de uw huisarts of uw specialist).

Nieuwe kousen:
U ontvangt de eerste keer één paar TEK’s. Na 3 tot 6 maanden krijgt u het 2de paar. Dit hangt wel af van de vergoeding van de verzekering die u heeft. De volgende herhalingen krijgt u 2 paar per 12 of 14 maanden. Dit is ook afhankelijk van uw verzekering.

http://www.dryneedling.nl/pages/fysiotherapeuten.php?pid=1490&filter=jack