Bewegingstherapie

Deze behandelmethode wordt ook wel oefentherapie genoemd en is de belangrijkste pijler van de fysiotherapie. Doel ervan is bijvoorbeeld het beinvloeden van de bewegingsmogelijkheden van de gewrichten, het vergroten van de spierkracht, het aanleren van een betere houding, een beter evenwicht of een betere ademhalingstechniek en het leren ontspannen. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van trainingsapparatuur. Voor een goed resultaat is thuis oefenen essentieel.

Het beweegprogramma is aangepast aan uw persoonlijke situatie. Tijdens het programma heeft u regelmatig individuele gesprekken met uw fysiotherapeut.Specialisaties

Het beweegprogramma is aangepast aan uw persoonlijke situatie. Tijdens het programma heeft u regelmatig individuele gesprekken met uw fysiotherapeut.

Bekijk Specialisaties »

Wat bieden wij?

Beweegprogramma Longproblemen (COPD)

Havermans Paramedisch Centrum biedt al jaren een speciaal beweegprogramma aan voor mensen met COPD. COPD (= verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem) is een aandoening van de longen en luchtwegen.

Mensen met COPD worden door inspanning benauwder. Dat weerhoudt ze ervan in beweging te blijven. Maar wie minder beweegt, wordt minder fit en heeft meer energie nodig voor dagelijkse dingen. Zo worden mensen steeds benauwder, gaan ze nog minder bewegen en kunnen ze steeds minder. Een beweegprogramma op maat kan mensen met COPD helpen om deze spiraal te doorbreken.

Havermans Paramedisch Centrum biedt de mogelijkheid om samen met andere mensen met longproblemen twee keer per week onder begeleiding in de oefenzaal te trainen. De oefeningen en het trainingsniveau zijn op u persoonlijk afgestemd. De therapie is erop gericht dat u zo lang mogelijk, met zo min mogelijk moeite, kunt bewegen in uw dagelijks leven. 

Beweegprogramma Hart- en vaatziekten

Deze revalidatie is bedoeld voor (ex)hartpatiënten, die van de cardioloog of huisarts aan hun conditie mogen werken na een hartinfarct, dotterprocedure, bypassoperatie of hartklepoperatie. En voor mensen met hartfalen.

Regelmatig bewegen met een matige intensiteit (u hoeft geen topprestaties te leveren) leidt al tot een verbetering van uithoudingsvermogen, spierkracht, lichaamssamenstelling en algeheel welbevinden. U bevordert niet alleen uw hartfunctie en vaatstelsel u traint ook uw algehele gezondheid. De kans op onder andere suikerziekte, hoge bloeddruk, overgewicht en botontkalking neemt hierdoor af. Uw hartslag in rust wordt lager waardoor uw hart minder wordt belast. U voelt zich beter, raakt minder snel vermoeid en het gemak waarmee u bewegingsactiviteiten onderneemt, zal toenemen. Daarnaast is het psychische aspect van bewegen ook heel belangrijk. Bewegen geeft zelfvertrouwen en doet de angst voor inspanning verdwijnen. Bovendien kan de omgang met sportieve lotgenoten u vele ideeën opleveren over andere activiteiten die ook goed mogelijk zijn. Het verruimt uw horizon!

Veiligheid
De fysiotherapeut van de training heeft een speciale opleiding gevolgd mbt hartrevalidatie. Daarnaast heeft hij/ zij een reanimatiecursus gevolgd. Tevens is er in onze praktijk een Automatische Externe Defibrillator aanwezig.

Beweegprogramma Diabetes Mellitus (suikerziekte)

Het beweegprogramma diabetes is door Havermans Paramedisch Centrum speciaal opgezet voor mensen met diabetes type II.Naast het bewegen in groepsverband en individueel worden er ook voorlichtingen gegeven door beroepsprofessionals.Het doel van het beweegprogramma:

 • Vermindering van medicijngebruik
 • Samen streven naar een gezond gewicht
 • Vooruitgang in conditie en kracht op een verantwoorde manier
 • Dagelijkse dingen zoals huishouden en hobby`s makkelijker uit kunnen voeren.

Beweegprogramma Claudicatio Intermittens (etalagebenen)

Claudicatio Intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is een aandoening aan de benen waarbij de doorbloeding in de benen is aangetast. De slagaders in de benen zijn vernauwd waardoor er minder bloed door kan stromen.

Dit levert vooral problemen op tijdens het lopen. De spieren in de benen hebben tijdens het lopen extra zuurstof nodig, maar het bloed kan dit niet voldoende leveren door de vernauwing. Hierdoor ontstaan klachten als pijn, kramp of een doof of moe gevoel. De klachten kunnen in de voet, de kuit, het dijbeen of de bil optreden.

Bij deze aandoening is het erg belangrijk om te lopen. Hierdoor kan de bloedstroom door de kleinere bloedvaten toenemen waardoor uw benen beter van bloed worden voorzien. Omdat de benen dan meer zuurstof krijgen zullen de klachten minder snel optreden en kunt u uiteindelijk langere afstanden lopen.

Havermans Paramedisch Centrum heeft nu een speciaal beweegprogramma ontwikkeld voor mensen met etalagebenen, waarin de looptraining centraal staat.

Beweegprogramma Reuma

Vroeger werd gedacht dat rust de oplossing was bij reuma. inmiddels is door onderzoek aangetoond dat bewegen juist goed is!. Bewegen zorgt ervoor dat uw spieren en gewrichten soepel blijven. Het is wel van belang dat het bewegen op een verantwoorde manier gebeurd.

Havermans Paramedisch Centrum biedt u de mogelijkheid om samen met andere mensen met reuma twee keer per week onder begeleiding in de oefenzaal te trainen. Het beweegprogramma wordt door de fysiotherapeut persoonlijk op u afgestemd. Het beweegprogramma is erop gericht dat u zo lang mogelijk, met zo min mogelijk moeite, kunt bewegen in jouw dagelijks leven.


Beweegprogramma Artrose

Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen slechter wordt. Daardoor kan het gewricht schokken minder goed opvangen. Lopen, traplopen, in de auto stappen en fietsen wordt moeilijker en pijnlijker.

Juist als u artrose heeft, is en blijft het belangrijk dat u in beweging bent. Als u minder beweegt, treden klachten juist eerder op en zult u meer pijn ervaren.

Voor mensen met artrose hebben wij een beweegprogramma ontwikkeld. In drie maanden tijd doorloopt u het programma met een gespecialiseerde fysiotherapeut. U leert in groepsverband om gezond en verantwoord te bewegen. Het beweegprogramma zorgt voor minder stijfheid, verbeterde conditie en vooral meer plezier in bewegen! In de groep kunt u elkaar steunen en ervaringen uitwisselen.

De fysiotherapeut biedt u een programma op maat aan. Testen tijdens de intake laten zien hoe uw huidige fitheid is. Na afloop van het beweegprogramma zal de fysiotherapeut de testen herhalen en met u de voortgang bespreken.

Beweegprogramma Osteoporose

Wat is osteoporose?

Osteoporose (in de volksmond botontkalking) betekent letterlijk: poreus bot. Het ontstaat door een te snelle afbraak of een vertraagde opbouw van bot. De botten worden zo zwak dat je zomaar iets kunt breken. De meest voorkomende breuken als gevolg van osteoporose zijn pols-, heup- en wervelbreuken.

Wereldwijd krijgt één op de 3 vrouwen en één op de 8 mannen boven de 55 jaar osteoporose. In Nederland hebben ruim 800.000 mensen osteoporose (bron: RIVM). Bij de meeste mensen wordt osteoporose pas ontdekt als ze een bot breken

Fysiotherapie en osteoporose

Bewegen heeft een gunstig effect op uw klachten. Maar veel mensen met osteoporose zijn juist geneigd minder te bewegen. Pijn en bewegingsangst kunnen hierbij een rol spelen. Uw evenwichtsgevoel kan afnemen waardoor u een groter risico loopt om te vallen en een bot te breken. Om u toch op de juiste manier in beweging te houden en bij te dragen aan het afremmen van de te snelle botontkalking kan de fysiotherapeut een belangrijke bijdrage leveren.

Het beweegprogramma is gericht op verbetering van:

 • het uithoudingsvermogen
 • spierkracht
 • mobiliteit
 • coördinatie / balans
 • reactiesnelheid

Voor de opbouw van bot is een gezonde belasting door dagelijkse lichaamsbeweging noodzakelijk. Onder begeleiding leert u wat uw lichaam aankan. Ook uw evenwichtsgevoel en coördinatievermogen worden verbeterd. Het doel is dat u zich zekerder gaat voelen en weer plezier krijgt in bewegen. En dat komt uw zelfstandigheid ten goede.

Onze werkwijze

De begeleiding wordt gegeven door een fysiotherapeut. Er wordt gestart met een individueel gesprek en uw conditie wordt getest. Hiermee wordt de beginsituatie vastgelegd. Er wordt een persoonlijk oefenprogramma opgesteld.

Het trainingsprogramma bestaat uit 2 trainingen per week, gedurende 6 weken.
Daarnaast krijgt u adviezen hoe u in het dagelijkse leven veilig kunt bewegen. U krijgt ook oefeningen voor thuis.

In de laatste bijeenkomst vindt een evaluatie plaats. Aan de hand hiervan krijgt u een advies voor de vervolgtraining.

Beweegprogramma Overgewicht

Door dik en dun, je staat er niet alleen voor!In samenwerking met de diëtisten van Thuiszorg West Brabant hebben wij een beweegprogramma met individuele begeleiding en leefstijladvies opgezet.Uit onderzoek blijkt dat 53% van de volwassen Nederlanders een te hoog vetpercentage heeft (obesitas bij 10%). Met als gevolg een verminderde conditie, een verhoogde kans op verschillende welvaartsziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten en een aantal vormen van kanker. Een ander gevolg van overgewicht kan zijn overbelasting van spieren en gewrichten. Mensen met overgewicht voelen zich vaak niet prettig en gaan op dieet. Bij veel mensen levert dit een jarenlange strijd op, vaak eindigend met een hoger gewicht dan bij aanvang (bekende jojo effect). 
Uit onderzoek blijkt ook dat een combinatie van verandering van het eetpatroon samen met verandering van beweegpatroon de beste manier is om ook op de lange termijn op een goed gewicht te blijven.Gewicht kun je beïnvloeden door een gezonde leefstijl !

Het programma bestaat uit:

 • Conditie- en krachttraining met een intensiteit die vetverbranding stimuleert.
 • Adviezen hoe je in het dagelijks leven voldoende beweging kunt inbouwen.
 • Adviezen en begeleiding van een diëtiste van Thuiszorg West Brabant.

Met deze activiteiten leer je de energiebalans gunstig beïnvloeden. Minder opname en meer verbruik van energie. Wanneer je voldoende bent afgevallen kun je volstaan met de energiebalans in evenwicht houden.

Een gezond gewicht is evenwicht !

Uiteindelijk streven we naar het vasthouden van het bereikte resultaat:
 
een verbetering van uw leefstijl, waarin een goede voeding en voldoende tijd voor bewegen hun plaats hebben heroverd.
Inzicht in de valkuilen , die ertoe leiden dat je terugvalt in je oude patroonOnze werkwijze:

 • Intakegesprek en conditietest
 • Bezoek aan diëtiste en dieetadvies
 • Opstellen persoonlijk programma wat tweemaal individueel geoefend wordt
 • Training in de groep 12 weken, 2x per week.
 • Eindgesprek en conditietest
De groepsgrootte is tussen de 8 en 10 personen. De begeleiding vindt plaats door een fysiotherapeut.

Beweegprogramma: Samen sterk tegen kanker

Waarom sporten tijdens of na een oncologische behandeling?

 • Verbetering van kwaliteit van leven
 • Vermindering van symptomen zoals, vermoeidheid, zwelling en pijn
 • Verbetering van de (arm)functie
 •  

 • Risico verkleinen op mogelijk terug keer van de kanker
 •  

 • Bewegen geeft een positief effect op herstel van een oncologische behandeling
 • Verbeteren van mentale en fysieke conditie
 • Verbeteren aan het zelfstandig functioneren

Wat houd het in?

Samen sterk tegen kanker is een beweegprogramma. Het programma 
duurt 10 weken en bestaat uit 5 theorie lessen en aansluitend 10 sportlessen in de trainingszaal.


In de theorie lessen wordt dieper in
gegaan op belangrijke redenen om te bewegen, goede voeding en het 
acceptatie proces. De psychologische lessen worden ondersteund door Psychologische en orthopedagogische praktijk de Sleutel.
De beweeg lessen wordt begeleid door een oedeemtherapeute (gespecialiseerd  in sporten met oncologische patiënten).

De kosten

De kosten zijn 35 euro, de rest van het beweegprogramma wordt vergoed door uw aanvullende verzekering.


Het is ook mogelijk om alleen de theorie lessen te volgen. Informeer naar de kosten.